Uspeh zajedničkog projekta UNHCR-a i UNDP-a ”Lokalne inicijative za bolju socijalnu uključenost mladih Roma i Romkinja u Srbiji” obeležen je krajem prošle godine virtuelnom izložbom radova čiji su autori i autorke bili mladi Romi, izbeglice, migranti i tražioci azila. Dodatni značaj izložbi daje činjenica da je okupila zajednice koje se nalaze u neslavnom vrhu društvenih grupa koje su najčešće izložene diskriminaciji u Srbiji i prema kojima je izražena veoma visoka socijalna distanca.

Trogodišnja uspešna primena zajedničkog projekta UNHCR-a i UNDP-a ”Lokalne inicijative za bolju socijalnu uključenost mladih Roma i Romkinja u Srbiji” obeležena je krajem prošle godine virtuelnom izložbom radova čiji su autori i autorke bili mladi Romi, izbeglice, migranti i tražioci azila. Umetnička dela predstavljena pod sloganom ”Zajedno smo jači” odražavaju njihova iskustva, lepe, ali i bolne i teške uspomene, kao i njihove utiske o životu u Srbiji. Mladi autori i autorke iz ranjivih društvenih grupa poslali su poruku da je sve moguće kada se oslobodimo predrasuda i različitost slavimo kao vrednost koja nas čini i boljim i bogatijim ljudima.

Dodatni značaj izložbi daje činjenica da je okupila zajednice koje se nalaze u neslavnom vrhu društvenih grupa koje su najčešće izložene diskriminaciji u Srbiji i prema kojima je izražena veoma visoka socijalna distanca. Svako izloženo delo poslalo je univerzalnu poruku o značaju stvaranja društva koje neguje kulturu ljudskih prava i koncepta multikulturalnosti. Mladi autori i autorke su odlučili da daju reč umetnosti i talentu, te da na najkreativniji način premoste sve prepreke koje u jednom društvu nameće jezik politike. Takođe, umetnost daje šansu pojedincima da zacele svoje rane nastale usled kršenja ljudskih prava i načela ravnopravnosti, te su se mladi ljudi iz ranjivih grupa, uz pomoć kičice, iz uloge žrtve transformisali u promotere građanske odgovornosti.

Kako bi umetnička dela i nakon izložbe nastavila da žive i dobila svoju upotrebnu vrednost u vreme pandemije koronavirusa, UNHCR je motive sa radova mladih Roma, Romkinja, izbeglica i azilanata, koje su naslikali na radionici koju je organizovala Bg Genal Artspace u Vrdniku, odštampao na maskama.

U okviru projekta ”Lokalne inicijative za bolju socijalnu uključenost mladih Roma i Romkinja” produciran je i kratki film koji su samostalno izradili učesnici i učesnice u projektu: pripadnici romske zajednice u Srbiji, kao i izbeglice i tražioci azila.

Video možete pogledati ovde.