“Upravo danas je mom prijatelju Fernandu dodeljeno utočište u Srbiji, a na isti dan pre tačno godinu dana je sleteo u Beograd. Verovatno u životu ništa nije slučajno, ni ove okolnosti, ali ni naše prijateljstvo. On je moj kolega pravnik za ljudska prava i to ne bilo kakav pravnik za ljudska prava, već odličan stručnjak koji je, eto, imao tu nesreću da se nađe van svoje zemlje porekla. Naše prijateljstvo nije samo koncipirano na nekoj vrsti podrške koju bi ja njemu trebalo da pružim, već sam iz našeg druženja i ja mnogo naučio“, kaže naš poznati pravnik za ljudska prava i prošlogodišnji dobitnik Nansenove nagrade za Evropu za pomoć izbeglicama Nikola Kovačević.

 

Nikola je naglasio da njegovo prijateljstvo sa kolegom sa Kube ima više simboličnih slojeva, jer se zapravo bave istim poslom, imaju ista interesovanja i poglede na svet, pa su čak i rođeni u svega desetak dana razlike. On se prisetio i njihovog prvog susreta u kancelariji IDEAS-a:

 

„Prvi susret je bio kada je došao da traži pravnu pomoć i kada smo seli da radimo inicijalnu procenu. Tog trenutka sam shvatio da preko puta mene sedi jedan ozbiljan pravni profesionalac i jedno predivno ljudsko biće koje je bilo spremno da svoj život i svoju slobodu žrtvuje za ideale u koje veruje i za koje se i dan danas bori i zbog čega je na kraju krajeva postao i izbeglica.“

 

Fernando je trenutno angažovan u Centru za istraživanje i razvoj društva IDEAS i blisko sarađuje sa Nikolom. Ipak, njihovo druženje se ne ograničava samo na vreme provedeno u kancelariji.

 

“U slobodno vreme pričamo na srpskom kako bi on što brže i lakše savladao jezik, idemo na pivo, pričamo o međunarodnom pravu ljudskih prava i van konteksta posla“, rekao je Nikola i dodao da slobodnog vremena gotovo da nema, a i kad ga ima uvek se okruži prijateljima koji su, poput Fernanda, 24 sata dnevno posvećeni borbi za ljudska prava. Tako da i to slobodno vreme ne izgleda drastično drugačije od onog provedenog u radu.

 

Da je ovo prijateljstvo zaista posebno, potvrđuje i Fernando koji često ističe da ima osećaj da je u Srbiji pronašao prijatelja koji mu je kao brat.

 

„Od početka osećam da su mi Srbi bliski, kao da smo deo istog naroda. Upravo taj osećaj sam imao i kada sam upoznao Nika (Nikolu prim. aut.). Kao da sam upoznao brata za kojeg nisam znao da postoji. I to onog cool starijeg brata koji te brani, ali i uči kako da se sam braniš. Osećam se blagosloveno što sam u ovakvom preokretu u svom životu pronašao neverovatnog advokata i odličnog prijatelja“, kaže Fernando.

 

I pošto ovo nije jedna obična priča, bićemo slobodni da, kao ostatak IDEAS-ovog tima potvrdimo Nikoline reči. A koliko je Fernando svima postao drag kolega govori i činjenica da je svako od zaposlenih iz poštovanja prema njemu progovorio i španski – bar po nekoliko osnovnih reči i fraza.  

 

REFUGEE BUDDY program osmišljen je da kroz volonterski pristup ojača socijalnu koheziju na lokalnom nivou. Prijatelji izbeglica su članovi srpskog društva koji su motivisani da pruže neformalnu podršku izbeglicama u zajednici kroz druženje, razgovor, pomoć, profesionalni razvoj, upoznavanje izbeglica sa društvenim aktivnostima i lokalnim društvenim mrežama. 

 

REFUGEE BUDDY program uspostavljen je u okviru projekta “Unapređenje inkluzije i integracije izbeglica u Srbiji” koji realizuje IDEAS, u saradnji sa Vladom Švajcarske.