Povodom 17. maja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT), Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS (IDEAS) upozorava da LGBTIQ+ osobe i dalje nemaju pristup pravima iz oblasti privatnog i porodičnog života kao i ostali građani i građanke. Pravni okvir još uvek ne prepoznaje istopolna partnerstva i porodice, što LGBTIQ+ osobama uskraćuje brojna prava, od toga da sa partnerom ili partnerkom snose finansijske troškove, steknu zajedničku i naslede imovinu, koriste prava iz oblasti porodično-pravne i socijalne zaštite, učestvuju u brizi o zdravlju, do toga da imaju i brinu o deci.

 

Prema Istraživanju o porodičnom životu LGBTIQ+ osoba u Srbiji koje je sproveo IDEAS čak 86% LGBTIQ+ osoba smatra da je pitanje istopolnog partnerstva najvažnije ili veoma važno za njih, dok 77% učesnika i učesnica u istraživanju želi jednog dana da sklopi brak, odnosno istopolnu zajednicu. Mogućnost usvajanja dece podržava 90% LGBTIQ+ osoba, dok bi u budućnosti 51% njih voleo da ima decu, što je sličan procent kao i među drugim odraslim osobama koji nemaju decu.

 

Stvarni položaj LGBTIQ+ osoba u oblasti privatnog i porodičnog života je u suprotnosti sa mitom o „četiri zida“ kojim se opisuje stav da LGBTIQ+ osobe mogu nesmetano da žive u privatnosti. Sistemsko isključivanje, nizak stepen zaštite, kao i predrasude prema LGBTIQ+ osobama imaju izrazito negativan uticaj na sve segmente života, čineći da LGBTIQ+ osobe praktično nemaju ni jedan segment života u kome mogu da se osećaju prihvaćeno i bezbedno, pa čak ni u okviru svojih porodica. Stoga IDEAS poziva na hitno donošenje zakona koji bi obezbedio prava i zaštitu LGBTIQ+ parova i porodica, te podseća da je predlog zakonskog rešenja pripremljen prošle godine i usaglašen sa svim nadležnim organima te da ne postoje objektivne prepreke za njegovo osvajanje čime bi se obezbedilo dostojanstvo i sigurnost LGBTIQ+ parova, porodica i dece.   

 

Istraživanje ukazuje i na velike regionalne razlike u mogućnostima LGBTIQ+ osoba da uspostave partnerske odnose, ali i u stepenu prihvatanja drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta dece u njihovim porodicama. U Srbiji skoro polovina LGBTIQ+ osoba (47%)  nema partnera ili partnerku, 40% se nalazi u vezi, a 19% živi zajedno. LGBTIQ+ osobe koje žive u južnoj, istočnoj i zapadnoj Srbiji i Šumadiji su u znatno nepovoljnijim uslovima da ostvare partnerske odnose i zajednički život u odnosu na Beograd gde skoro polovina LGBTIQ+ osoba ima partnera ili partnerku.  Ilustracije radi, u Beogradu je 26% njih navelo da živi sa partnerom i partnerkom, u odnosu na 8% u južnoj i istočnoj Srbiji, dok u Šumadiji i zapadnoj Srbiji nijedna osoba nije izjavila da živi sa nekim.

 

Istraživanje o porodičnom životu LGBTIQ+ osoba u Srbiji „Mit o četiri zida“ možete preuzeti OVDE.