Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja, koju čine organizacije IDEAS, CRPC, DRC i Indigo, osuđuje organizovanje skupa 25. oktobra ”Očistimo park kod Ekonomskog fakulteta” na koji je putem Facebook mreže pozvala ekstremno nacionalistička grupa ”Narodna patrola” i poziva nadležne, pre svega policiju, da ovakvo okupljanje zabrani i podnese krivične prijave za izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

 

Poziv na FB stranici ove desničarske organizacije ilustrovan je davnašnjom fotografijom parka kada se u njemu nalazio veći broj izbeglica i migranata, dok se kroz više od stotinu komentara na podrugljiv način objašnjava da se građani zapravo pozivaju da čiste park od ljudi – izbeglica, a ne od smeća.

 

Podsećamo da je ekstremno nacionalistička grupa ”Narodna patrola” javnosti od ranije poznata po uzimanju ”pravde” u svoje ruke, pozivanju na nasilje prema izbeglicama i migrantima koji trenutno borave na teritoriji naše zemlje, ali i po organizovanju aktivnosti koje uključuju pretnje i ugrožavanje njihove bezbednosti, ograničavanje slobode kretanja i fizičko nasilje na ulicama u više gradova širom Srbije.

 

Članice Koalicije upozoravaju da su zločini iz mržnje prema izbeglicama u porastu, ali i da odgovori pravosudnih organa do sada nisu bili dovoljno efikasni, te javnost još uvek nije obaveštena o epilozima pretkrivičkih i krivičnih postupaka koji su u prethodnom periodu pokretani protiv pripadnika različitih ekstremno nacionalističkih grupa i udruženja, između ostalih i ”Narodnih patrola”. Država ne sme da dopusti normalizaciju širenja ksenofobičnog sentimenta i nasilničkog ponašanja, jer ono donosi štetu društvu u celini i trajno urušava vrednosni sistem utemeljen na vladavini prava, a koji podrazumeva i nultu toleranciju na diskriminaciju, mržnju i nasilje.

 

Koaliciju za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja osnovale su organizacije Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Centar za kriznu politiku i reagovanje (CRPC), Danski savet za izbeglice (DRC) i Indigo kako bi se na efikasniji način osigurala bezbednost dece izbeglica i migranata koja predstavljaju jednu od najugroženijih grupa dece s obzirom da su izloženi pojačanom riziku od nasilja, zlostavljanja, eksploatacije, zanemarivanja, seksualnog uznemiravanja i diskriminacije.