Prepoznajući potrebu za unapređenjem kulture ljudskih prava i ulaganje u buduće pravnike i pravnice, Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS potpisao je memorandum o saradnji sa Centrom za ljudska prava Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Potpisani Memorandum podrazumeva deljenje ekspertize i iskustava, ali i zajednički rad na unapređenju znanja u oblasti ljudskih prava. Saradnja obuhvata i rad na zajedničkim istraživačkim analizama i publikacijama, ali i organizovanje aktivnosti poput pravnih klinika, okruglih stolova i seminara, gostujućih predavanja, letnjih škola i Moot Court takmičenja. Takođe, zajednički zadatak potpisnica Memoranduma biće informisanje svih pojedinaca i društvenih grupa koje su u većem riziku od diskriminacije i koja imaju ograničen pristup pravdi o svim relevantnim pitanjima iz oblasti zaštite ljudskih prava.

Potpisnice Memoranduma o saradnji će, dakle, posebnu pažnju posvetiti unapređenju položaja društvenih grupa koje su u većem riziku od diskriminacije, kao što su izbeglice, nepraćena i razdvojena deca, starije osobe i pripadnici i pripadnice LGBTI zajednice i to u svim sferama života, naročito u oblasti rada i zapošljavanja, prilikom korišćenja usluga socijalne zaštite i u oblasti obrazovanja.