Kvalitet života LGBTI+ građana i građanki je neraskidivo povezan sa bezbednom i sigurnom radnom sredinom. Nezahvalno je očekivati da će se LGBTI+ osobe odlučiti na borbu za svoje oslobođenje, ukoliko će zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta izgubiti posao ili doživeti diskriminaciju i nasilje, te biti izloženi siromaštvu.

 

U Srbiji je svaka druga LGBTI+ osoba doživela diskriminaciju ili nasilje na radu, samo 1 od 10 osoba je autovana na poslu, dok čak 92% LGBTI+ zaposlenih ne veruje u mehanizme zaštite. Nepovoljne okolnosti su rezultirale potpunom nevidljivošću LGBTI+ osoba, kako na radu tako i u društvu.

 

Usled nevidljivosti LGBTI+ osoba od straha od progona, građani su isključivo formirali stavove na osnovu predrasuda, stereotipa i neistina što je formiralo svojevrsan začarani krug u kome su se LGBTI+ osobe sve više povlačile, a stavovi javnosti postajali sve ekstremniji. Kako bi prekinuli ovaj začaran krug, te pomogli LGBTI+ osobama da osiguraju socio-ekonomsku stabilnost, IDEAS je izabrao radnu sredinu kao jedan od fokusa rada na unapređenju kvaliteta života LGBTI+ građana.

 

Tokom proteklih godina aktivno smo radili sa vodećim odgovornim kompanijama u Srbiji na uspostavljanju i unapređenju uslova za bezbednu i sigurnu radnu sredinu. Uspostavili smo proces sertifikacije SAFE TO BE ME kojim se garantuje bezbedna i inkluzivna radna sredina za LGBTI+ osobe. Pružamo pravno-savetodavnu podršku u slučajevima diskriminacije na radu za LGBTI+ osobe. Sve ovo radimo zajedno i uz podršku grupe kompanija koje su se obavezale da će koristiti svoj uticaj za ostvarivanje jednakosti i bezbednosti za LGBTI+ osobe, kako na radu tako i u zajednici, okupljeni u inicijativu pod nazivom Privredna alijansa za ravnopravnosti.

 

Sa posebnim zadovoljstvom i osećajem ponosa otpočinjemo kampanju Ponosi na poslu gde hrabri LGBTI+ zaposleni govore o iskustvima autovanja u kompanijama sa kojima radimo. Na ovaj način želimo da ohrabrimo druge LGBTI+ zaposlene, da uvek kada to okolnosti dozvoljavaju, preuzmu ovaj važan korak u oslobođenju pojedinca i posledično njegovog pozitivnog uticaja na zajednicu u kojoj radi i živi. Takođe želimo da ohrabrimo i druge kompanije koje dele naše vrednosti i kulturu da nam se pridruže u naporima za izgradnju bezbedne radne sredine za sve grupe pod rizikom. 

 

Tizer za kampanju možete pogledati OVDE.