Uprkos brojnim apelima o važnosti poštovanja prava i dostojanstva svih ljudi, Međunarodni dan migranata i ove godine neslavno obeležavamo činjenicom da su izbeglice i migranti u praksi i dalje često izopšteni iz sistema zaštite ljudskih prava, dok im sve učestaliji ksenofobični ispadi pripadnika ekstremno nacionalističkih grupa i organizacija dodatno ugrožavaju bezbednost i sigurnost, upozorava Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja koju čine organizacije IDEAS, CRPC, DRC, Indigo, PIN i HCIT.

 

Svesni činjenice da je Republika Srbija uradila mnogo na planu humanitarnog zbrinjavanja izbeglica i migranata, te da su određeni pomaci napravljeni i na polju razvijanja efikasnosti sistema azila, ali i sistema upravljanja migracijama, podsećamo da prostora za napredak ima na pretek i to u gotovo svim segmentima – od pristupa teritoriji i postupanja prema izbeglicama i migrantima u skladu sa Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti i Zakonom o strancima, preko pristupa postupku azila, do rada na integraciji osoba koje su u Srbiji dobile međunarodnu zaštitu. Potreba za napretkom u svim navedenim oblastima je posebno važna za decu izbeglice i migrante bez pratnje i razdvojenu decu, ali i druge ranjive grupe koja su često žrtve torture i nečovečnog postupanja.

 

S druge strane, očigledan je trend porasta ksenofobičnih stavova prema ljudima koji pripadaju drugačijim kulturama i religiji, praćen govorom mržnje, ali i otvorenim nasiljem. Zabrinjava činjenica da se verska, nacionalna i rasna mržnja i netrpeljivost, koju podstrekuju i šire pripadnici ekstremno nacionalističkih grupa i organizacija, iz online prostora ”preselila” na ulice gradova širom Srbije kroz učestale antimigrantske proteste, organizovano ”patroliranje” desničara, pretnje, pa čak i fizičke napade. Promoteri radikalnih politika prema izbeglicama i migrantima otišli su i korak dalje u upotrebi govora mržnje i verbalnog nasilja prema institucijama, organizacijama i pojedincima koji se zalažu za poštovanje ljudskih prava i humaniji odnos prema ljudima koji su se u Srbiji zatekli bežeći od ratova, progona i teškog siromaštva.

 

Još jednom upozoravamo nadležne da tolerisanje nedopustivog ponašanja desničarskih organizacija prema izbeglicama i migrantima, ali i prema onima koji im pružaju pomoć i podršku, dovodi do dubokih i opasnih podela u našem društvu. Normalizacija verske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti ne ostavlja štetne posledice isključivo na pojedince i grupe prema kojima se iskazuje, nego na društvo u celini jer dovodi u pitanje iskrenost zalaganja za vrednosti poštovanja ljudskih prava i vladavinu prava.