Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja, koju čine organizacije IDEAS, CRPC, DRC, Indigo, PIN i HCIT, upozorava da su izbeglice i migranti jedna od društvenih grupa koja je u praksi najčešće izopštena iz sistema zaštite ljudskih prava, dok im je pristup pravdi i različitim mehanizmima zaštite u velikom broju slučajeva praktično nedostupan. U posebno teškom položaju jesu deca izbeglice i migranti bez pratnje roditelja ili staratelja.


Oružani sukobi, progoni, nasilje, siromaštvo, ali i režimi koji ne prepoznaju vrednosti osnovnih ljudskih prava, samo su neki od generatora dubokih nejednakosti koje posledično ”proizvode” izbeglice širom sveta. Prema podacima UNHCR-a, na neregularnim putovanjima hiljade izbeglica i migranata umire ili postaje žrtva ekstremnog kršenja ljudskih prava. Dakle, ljudima koji u očaju napuštaju zemlje porekla nije oduzet samo dom, nego i ljudsko dostojanstvo, čak i goli život. Na žalost, veliki broj ovih ljudi spokoj nije pronašao ni na evropskom tlu. Izbeglice i migranati neretko svedoče o nečovečnom postupanju trgovaca ljudima, krijumčara, a u pojedinim zemljama čak i policije i ostalih državnih službenika.


Uprkos činjenici da je Srbija humano postupala prema izbeglicama i migrantima od početka migrantske krize, Srbija je jedna od evropskih zemalja u kojoj je u poslednjih godinu dana primetan nagli porast ksenofobičnog sentimenta čiji su glavni zagovarači i podstrekači ekstremno nacionalističke formalne i neformalne grupe, pokreti i organizacije, poput Narodnih patrola i Levijatana. Pripadnici pomenutih i sličnih organizacija svoje ideološke aktivnosti i zagovaranje radikalnih politika prema izbeglicama proširili su i na druga (ne)dela kao što su proganjanje izbeglica i migranata pod okriljem noći po ulicama različitih gradova u Srbiji, otvorene pretnje, ali i pozivanje na udruživanje radi vršenja diskriminacije i nasilništva. Ove grupe, kao dodatne tehnike zastrašivanja, koriste video snimke na kojima se, u maniru najnapetijih triler filmova, vide momci uniformisani u crnom, uglavnom sa obeležjima grupe kojoj pripadaju, naoružani pendrecima i bejzboj palicama kako patroliraju gradovima, presreću ljude, verbalno se iživljavaju nad njima i pretnjama ograničavaju slobodu njihovog kretanja. Zabrinjava činjenica da upravo ovakvi sadržaji generišu sve brojniju zajednicu na društvenim mrežama koja normalizuje rasnu, nacionalnu i versku mržnju i netrpeljivost, kao i govor mržnje.


Članice Koalicije upozoravaju da tolerisanjem nedopustivog ponašanja desničarskih organizacija, nadležni državni organi rizikuju stvaranje sve većih podela u društvu koja uništavaju demokratske vrednosti kao što su poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava. Posledica nereagovanja nadležnih je i pojačani iracionalni strah od izbeglica među lokalnim stanovništvom, porast zločina iz mržnje prema pripadnicima ove društvene grupe, ali i degradiranje sistema vrednosti u kojem se različitost percipira kao bogatstvo, a poštovanje ljudskih prava smatra osnovnim postulatom demokratskog društva.