“Priključila sam se ovom programu jer mi je bila želja da pomognem ljudima koji su isti kao i mi, a koji su se našli u nekim teškim životnim okolnostima. To bi i meni omogućilo da se osećam bolje, ali i da podsetim druge ljude da se empatija i humanost pokazuju na delu“, rekla je naša poznata tattoo umetnica Sanja Stojkov iz studija “Kobra deluks“ koja se priključila volonterskom programu Refugee Buddy.

Sanja će prijateljsku, ali i profesionalnu podršku pružiti svom novom poznaniku, mladom kolegi Fidelu koji je, zbog kršenja ljuskih prava, sa Kube izbegao u Srbiju.

 

„Fidel je veoma talentovan momak. Videla sam njegove radove. Inspirišu ga boje i radovi su mu šareni. Podržavam različite stilove i naš studio je uvek otvoren za ljude iz celog sveta“, rekla je Sanja i dodala da bi je radovalo da Fidel bude jedan od gostujućih umetnika u studiju u kojem radi.

 

Naša tattoo umetnica je istakla da ona gradi svoj mikrokosmos u kojem nema mesta ksenofobiji ili bilo kakvoj negativnoj emociji prema drugim i drugačijim ljudima.

 

„Moje okruženje je otvoreno. Svi imamo privilegiju da sami biramo prijatelje, ali i da utičemo na širu okolinu da utiču da naše društvo bude bolje. Uvek je najbolje krenuti od sebe i tako menjati svet“, istakla je Sanja.

 

REFUGEE BUDDY program osmišljen je da kroz volonterski pristup ojača socijalnu koheziju na lokalnom nivou. Prijatelji izbeglica su članovi srpskog društva koji su motivisani da pruže neformalnu podršku izbeglicama u zajednici kroz druženje, razgovor, pomoć, profesionalni razvoj, upoznavanje izbeglica sa društvenim aktivnostima i lokalnim društvenim mrežama. 

 

REFUGEE BUDDY program uspostavljen je u okviru projekta “Unapređenje inkluzije i integracije izbeglica u Srbiji” koji realizuje IDEAS, u saradnji sa Vladom Švajcarske.