U alternativnom prostoru Kvaka22 otvorena je izložba slika i fotografija pod nazivom “Breaking Frames“ slikara Remija Fernandesa koji je u Srbiju došao sa Kube i fotografa Karima Nsengiumva iz Burundija.

 

Autori izložbe su mladi ljudi, tražioci azila u Srbiji, koji su sticajem teških životnih okolnosti napustili svoje domove i dostojanstven život potražili na drugom kraju sveta – u Srbiji. Zahvaljujući programu Refugee Buddy, upoznali su se sa istaknutim pojedincima iz srpskog društva koji su motivisani da im pruže neformalnu podršku kroz druženje, razgovor i pomoć u profesionalnom razvoju. Dvojici umetnika prethodnih meseci podršku su pružali naš poznati ilustrator Marko Somborac i fotograf Vladimir Živojinović.

 

“Zadovoljstvo nam je da vidimo da je integracija izbeglica danas u Srbiji moguća. Vidimo veliko interesovanje za IDEAS-ov Refugee Buddy program koji je omogućio izgradnju snažnih međuljudskih veza između izbeglica i lokalnog stanovništva. Ova izložba kojoj danas prisustvujemo je jedan od rezultata ovog programa“, istakla je na otvaranju izložbe Saskija Salcman, zamenica šefa misije Ambasade Švajcarske u Srbiji

 

Predstavnik Visokog komesara UN za izbeglice u Srbiji Sufijan Ađali je naglasio da su oba umetnika stigla iz dalekih zamalja, donoseći svoje talente, znanja i veštine, ali i nepokolebljivu odluku da ponovo izgrade svoj život u Srbiji:

 

„Okruženi njihovim radom, svedoci smo da su od kada su došli na najbolji način iskoristili vreme kako bi nastavili da unapređuju svoje ranije uspostavljene profesionalne karijere.“

 

Pozivajući posetioce da uživaju u Remijevim i Karimovim radovima, naš poznati ilustrator i umetnik Marko Somborac predložio je da se organizuje turneja izložbe po Srbiji kako bi naši građani i građanke bolje upoznali umetnike i njihove radove, a i oni Srbiju i naše ljude.

 

Kao dodatnu vrednost izložbe, direktor Centra za istraživanje i razvoj društva IDEAS Marko Milanović istakao je solidarnost, jer je kompletan događaj organizovan zahvaljujući volonterskom radu ljudi iz različitih krajeva Srbije.

 

Stoga se IDEAS najlepše zahvaljuje alternativnom umetničkom prostoru Kvaki 22 na ustupljenom galerijskom prostoru, Nikoli i njegovoj online štampariji gde su izrađene sve fotografije i posteri, kao i Maji i njenoj ketering firmi “Majini ukusni zalogajčići“ koja je pripremila posluženje za sve koji su posetili otvaranje izložbe.

 

Izložbu je organizovao Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS u saradnji sa Vladom Švajcarske u okviru projekta “Unapređenje integracije izbeglica u Srbiji”.

Pozivamo sugrađane i sugrađanke da 27. maja prošetaju do galerije alternativnog umetničkog prostora Kvaka 22 u Ruzveltovoj 39 i pogledaju radove dvojice umetnika.