Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS pozdravlja odluku vlade Republike Srbije o pružanju privremene zaštite licima koja su prinuđena da napuste Ukrajinu.

 

Prema ovoj odluci, ”odobrava se privremena zaštita u Republici Srbiji raseljenim licima koja dolaze iz Ukrajine, odnosno koja su bila prinuđena da napuste Ukrajinu kao zemlju svog porekla ili uobičajenog boravišta ili su iz Ukrajine bila evakuisana, a koja se ne mogu vratiti u trajne i sigurne uslove života zbog aktuelne situacije koja preovladava u toj državi”.

 

Podsećamo da Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS pruža besplatnu pravnu pomoć svim izbeglicama i tražiocima azila koji se trenutno nalaze u Republici Srbiji. Pozivamo sve koji su u potrebi za međunarodnom zaštitom, među kojima je sve više ljudi izbeglih iz Ukrajine, da nam se jave kako bismo im pomogli da regulišu svoj boravak i ostvare svoja prava.

 

Odluku o pružanju privremene zaštite u Republici Srbije raseljenim licima koja dolaze iz Ukrajine u celosti možete pročitati OVDE.