”Za mene lično, rad sa ljudima kojima je potrebna međunarodna zaštita je najlepši posao na svetu. Sve je počelo još kao dečački san, ali je postepeno preraslo u životnu misiju koja podrazumeva ogromnu odgovornost. Ta odgovornost ne znači samo da morate obavljati svoje svakodnevne poslove u zastupanju ljudi, pružanju saveta i obraćanju nadležnima u njihovo ime. Istovremeno morate biti svesni šireg značaja ovog posla, koji je, po mom skromnom mišljenju, postao neophodan u vremenima u kojima živimo”, rekao je pravnik za ljudska prava Nikola Kovačević, nakon uručenja Nansenove nagrade UNHCR-a za pomoć izbeglicama za Evropu na ceremoniji održanoj u ambasadi Kraljevine Norveške u Beogradu.

On je dodao da svi koji rade sa izbeglicama, sa ljudima koji su izgubili sve u životu, koji su morali da napuste svoje domove i porodice, ”moraju uvek biti svesni da ovaj posao znači da štitimo nasleđe koje su čovečanstvu dali izuzetni pojedinci, kao što je bio Nansen, ali i nasleđe koje su nam ostavili autori Konvencije o izbeglicama iz 1951. godine i mnogi drugi”.

Kovačević se zahvalio kancelariji UNHCR-a u Srbiji na bezuslovnoj podršci u prethodnih 10 godina, posebno šefici Predstavništva, Frančeski Boneli, kao i Ljubimki Mitrović koje su ga nominovale za ovu nagradu, ali i Nansen Refugee Award odboru na izboru. Takođe, Kovačević se zahvalio državnim institucijama i kolegama i prijateljima iz organizacija civilnog društva, posebno istakavši Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS i njenog direktora Marka Milanovića. Kovačević nije izostavio ni da se zahvali svojim klijentima, i prijateljima koji su mu bili inspiracija u prethodnih deset godina i koji su mu, kako kaže, pomogli da odraste kao ljudsko biće, posvetivši ovu nagradu upravo njima i drugim ljudima koji su bili primorani da beže iz svojih domova tražeći sigurnost.

Ovaj mladi ekspert nedavno je proglašen za regionalnog dobitnika Nansenove nagrade za Evropu i tako postao prva osoba iz Srbije i sa Zapadnog Balkana koja je dobila ovo priznanje.

Ceremoniji dodele nagrade prisustvovali su predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Frančeska Boneli, ambasador Kraljevine Norveške Nj.E. Jern Eugen Jelstad, ambasador Švajcarske Nj.E. Urs Šmid, komesar Komesarijata Srbije za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, kao i brojne druge zvanice.


Foto: Goran Srdanov