„Organizacije civilnog društva se uglavnom bave izradom nekih velikih strategija za rešavanje problema u društvu, iako su rešenja često veoma jednostavna. I to jednostavno rešenje jeste srž Refugee Buddy programa – povezivanje ljudi. Raduje me što, zahvaljujući IDEAS-u, taj program sada postoji i u Srbiji i što sam postala prijateljica dvojici sjajnih momaka sa Kube“, rekla je antropološkinja Jelena Jovčić.

 

Ona je nedavno upoznala Raula i Enedisa koji su zbog diskriminacije i stigmatizacije napustili svoje domove i bolju budućnost potražili u zemlji za koju veruju da će ih prihvatiti, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i identitet.

 

“Upoznavanje je bilo prijatno i ono što je već na prvi pogled očigledno je da je jedan momak prilično ekstrovertan i radoznao, dok je drugi introvertan i svet posmatra veoma čulno. To ih čini veoma zanimljivim parom. Opčinili su me svojim karakterima, ali najviše hrabrošću. Mnogi ljudi se ne bi odlučili da na tako nedvosmislen način stoje iza svojih ubeđenja. Kada razgovarate sa njima, oseća se ta neka snaga – da veruju u sebe i u ono iza čega stoje. Na kraju krajeva, to su fakultetski obrazovani ljudi, iz situiranih porodica, a koji su spremni da plate visoku cenu vrednosti u koje veruju“, istakla je Jelena.

 

Jelena, Raul i Enedis su se dogovorili da neke prve susrete provedu u šetnji Beogradom:

 

„Gledajući fotografije koje su mi pokazali, shvatila sam da su više Beograda videli od većine Beograđana. Međutim, kada sam ih pitala da li su bili u Skadarliji i objasnila da je to kaldrmisana ulica u centru grada, oni su mi pokazali fotografiju Kosančićevog venca. Volela bih da im dam praktične smernice za snalaženje u gradu i ispričam neke lokalne znamenitosti. Takođe ću im predložiti da posetimo koncert klasične muzike na Kolarcu, jer jedan od mojih novih prijatelja svira klavir.“

 

Jelena uvek ističe da će Raulu i Enedisu rado biti podrška i kada budu u potrazi za poslom ili prilikom rešavanja nekog drugog problema. Ipak, veruje da će i ona zahvaljujući ovom prijateljstvu biti bogatija.

 

„Taj kontakt između čoveka i čoveka, gde se jedan drugom otvaraju, gde jedan drugom mogu da pomognu, to je ono što me ispunjava. I nije bitno da li je ta druga osoba izbeglica, pripadnik neke druge ranjive grupe ili osoba koja je možda u povoljnijoj situaciji od mene. To apsolutno nije bitno“, zaključila je Jelena.

 

REFUGEE BUDDY program osmišljen je da kroz volonterski pristup ojača socijalnu koheziju na lokalnom nivou. Prijatelji izbeglica su članovi srpskog društva koji su motivisani da pruže neformalnu podršku izbeglicama u zajednici kroz druženje, razgovor, pomoć, profesionalni razvoj, upoznavanje izbeglica sa društvenim aktivnostima i lokalnim društvenim mrežama. 

 

REFUGEE BUDDY program uspostavljen je u okviru projekta “Unapređenje inkluzije i integracije izbeglica u Srbiji” koji realizuje IDEAS, u saradnji sa Vladom Švajcarske.