„Prateći medije, shvatila sam da toliko malo znam o izbeglicama i tražiocima azila, njihovom poreklu, kulturama i uopšte o izbegličkim temama. A ti ljudi su zapravo sada naši sugrađani. Pokušala sam da se postavim u njihovu situaciju, kako bih se ja osećala da dođem u neku novu državu, grad i da tamo ne znam nikoga. Setila sam se koliko je meni bilo važno, kada sam se selila, da imam nekog svog ili bar jednu osobu koja će me uputiti gde je super kafa, gde je obućar, neka prodavnica ili nešto slično. Nadam se da će moja nova prijateljica iz Burundija Liz u meni naći tu osobu na koju može da se osloni u trenucima kada joj treba podrška ili samo kada joj je potreban neko sa kim može da razgovara“, rekla je Jasmina Gavrilov Dražić koja se priključila volonterskom programu REFUGEE BUDDY.

 

Jasmina je otkrila da je njen prvi susret sa Liz bio pomalo uzdržan, jer je cela situacija za obe bila potpuno nova.

 

“Shvatila sam koliko malo znam o afričkom kontinentu. Ali, s druge strane sam videla priliku da mnogo toga saznam i naučim. I Liz je bila pomalo rezervisana s obzirom na sve šta je u životu prošla, a njen put nije bio ni malo lak. Ali smo veoma brzo obe nekako ’kliknule’ i svaki sledeći susret ili kontakt telefonom je bio opušteniji i lakši. Interesantno je da sam dobila prijateljicu koja ne voli da pije kafu za razliku od mene. Srećom, obe volimo kolače, pa je odlazak u poslastičarnicu uvek jednoglasan“, našalila se Jasmina.

 

Iako ih profesija ne povezuje, s obzirom da je Liz lekarka, a Jasmina komunikološkinja, ono što ih itekako povezuje je činjenica da su obe mame:

 

„Jedna od važnih tema koje nas povezuju je roditeljstvo. Liz je mama troje dece, dok ja imam dve ćerkice. Tako da imamo puno toga zajedničkog što se tiče nekih porodičnih stvari. S obzirom da će se njoj veoma brzo pridružiti i deca, dosta smo razgovarale o organizaciji porodičnog života u Srbiji, kvalitetu škola i vrtića…“.

 

Jasmina smatra da je prijateljstvo odnos u kojem obe strane i daju i dobijaju i da puno toga jedna od druge mogu da nauče.

 

„Raduje me što ćemo učiti zajedno. Za sada pričamo na engleskom, što je za mene odlična praksa, a dogovaramo se i da komunikaciju polako prebacujemo na srpski jezik, kako bi Liz što pre savladala jezik. S obzirom da aktivno traži posao, razgovarale smo o njenim iskustvima, gde je sve konkurisala, kako izgledaju razgovori za posao, platama… Biću joj apsolutno podrška u svemu kroz šta bude prolazila, jer znam da nije lako iznova i iznova graditi temelje i započinjati život“, zaključila je Jasmina.

 

REFUGEE BUDDY program osmišljen je da kroz volonterski pristup ojača socijalnu koheziju na lokalnom nivou. Prijatelji izbeglica su članovi srpskog društva koji su motivisani da pruže neformalnu podršku izbeglicama u zajednici kroz druženje, razgovor, pomoć, profesionalni razvoj, upoznavanje izbeglica sa društvenim aktivnostima i lokalnim društvenim mrežama. 

 

REFUGEE BUDDY program uspostavljen je u okviru projekta “Unapređenje inkluzije i integracije izbeglica u Srbiji” koji realizuje IDEAS, u saradnji sa Vladom Švajcarske.