“Da postanete REFUGEE BUDDY vam ne treba neki poseban motiv. Ako posedujete samo ljudsku empatiju, poželećete da pomognete bilo kojoj osobi koja se bez lične krivice našla u situaciji izbeglištva, u nepoznatoj zemlji, kulturi koju ne poznaje, bez porodice i prijatelja. Na žalost, to mnogima od nas može da se desi. S druge strane, otvorena sam za drugačije kulture, čak mi je i želja da u životu što više različitih kultura i upoznam i razumem, bez ikakve želje da ih upoređujem sa svojom“, rekla je politikološkinja Ivona Stojanović prilikom upoznavanja sa svojom novom prijateljicom Klodin iz Burundija, koja je zbog kršenja ljudskih prava bila prinuđena da napusti svoj dom.

 

Ivona priznaje da je bila prilično uzbuđena pre upoznavanja sa Klodin i da je danima pre toga govorila svojoj ćerki Jani Sofiji kako će imati novu prijateljicu Burunđanku.

 

„Bilo je to potpuno jedva čekanje. Primetila sam da je i Klodin bila zbunjena i pomalo stidljiva. Verovatno bih i ja bila takva da ulazim u prostoriju gde ne poznajem nikoga i ne razumem jezik kojim se govori. Ali ono što je na mene ostavilo najveći utisak su njene oči. Od svega vidiš samo oči koje su porasle za tri broja. Odmah smo razmenile osnovne informacije jedna o drugoj, a najveći kompliment mi je bio kad je rekla da oseća da s moje strane dolazi dobra energija. Videla sam da se raduje i lako smo započele komunikaciju. Za sada porukama, a uskoro ćemo se i videti”, podelila je Ivona i dodala da ima mnogo ideja kako bi mogle da provode vreme, ali da želi da čuje i šta bi Klodin želela.

 

Ono što je prioritet jeste učenje srpskog jezika jer će njihova komunikacija u početku biti uz pomoć prijatelja i Google translate-a.

 

“Naše druženje će biti interesantno zato što Klodin tečno govori kirundi i pomalo francuski. A ja govorim srpski i engleski i pomalo francuski, pa ćemo videti da li će ona brže naučiti srpski ili ja obnoviti francuski koji sam učila davno u školi“, našalila se Ivona i dodala da će joj za prvo vreme u pomoć priteći prijateljica Anita koja sjajno govori francuski.

 

Ivona smatra da će to biti prilika i da Klodin proširi svoj krug poznanika u Srbiji i lakše upozna kulturu, mentalitet, način života, običaje… Ipak, svesna je da “raznog sveta ima“ i da se njena nova prijateljica ipak može susresti sa diskriminacijom ili ksenofobičnim ponašanjem.

 

„Mislim da je upoznavanje ‘jedan na jedan’ dobar prvi korak u integraciji, da uvedeš nekog u svoje mikro okruženje koje deli slične vrednosti, a onda ga osnažiš da se bolje snalazi i u široj zajednici. U početku ću Klodin upoznati sa svojim okruženjem, a onda ćemo, nadam se, ići zajedno i na koncerte, utakmice i druge događaje. A na suzbijanju ksenofobije u našem društvu moramo svi da radimo. Smatram da i mediji treba da daju svoj doprinos. Ako su mogli da doprinesu da postanemo ksenofobično društvo, sigurna sam da mogu da doprinesu i u kontra smeru“, zaključila je Ivona.

 

REFUGEE BUDDY program osmišljen je da kroz volonterski pristup ojača socijalnu koheziju na lokalnom nivou. Prijatelji izbeglica su članovi srpskog društva koji su motivisani da pruže neformalnu podršku izbeglicama u zajednici kroz druženje, razgovor, pomoć, profesionalni razvoj, upoznavanje izbeglica sa društvenim aktivnostima i lokalnim društvenim mrežama. 

 

REFUGEE BUDDY program uspostavljen je u okviru projekta “Unapređenje inkluzije i integracije izbeglica u Srbiji” koji realizuje IDEAS, u saradnji sa Vladom Švajcarske.