„Niko ne bira da napusti svoj dom i postane izbeglica. Niko ne voli da prelazi različite kontinente i rizikuje život da bi ‘živeo bolje’ u nekoj drugoj zemlji. To se radi isključivo kada nemate ni jednu drugu opciju”, naglasila je Ivana Stojanović, novinarka Insajder TV i autorka dokumentarca “Ničija deca” koji se bavi problemima sa kojima se susreću deca izbeglice bez pratnje roditelja ili staratelja u Srbiji. 


Ivana se, na poziv Centra za istraživanje i razvoj društva IDEAS, priključila violonterskom program REFUGEE BUDDY kako bi pružila podršku devojci iz Indije i momku iz Pakistana koji su, po cenu teškog izbegličkog života, rešili da izbegnu iz zemalja u kojima njihova ljubav ne samo da nije prihvaćena, nego može biti i razlog progona.


“Životna priča mojih novih prijatelja Sharanjit iz Indije i Alija iz Pakistana me je fascinirala, jer se, između ostalog, radi i o ljubavi. Fasciniralo me je i koliko su pozitivni i vedri. Ono što se već na prvi pogled vidi je njihova želja za profesionalnim usavršavanjem i učenjem, pogotovo kod Sharanjit”, primetila je Ivana nakon upoznavanja sa ovim izbegličkim parom.

Ivana je dodala i da uvek kada razgovara sa ljudima koji su njenih godina, bez obzira odakle dolaze, uviđa da svi imaju slične probleme, želje, ali i slična razmišljanja. 


“Volela bih da im pomognem da se integrišu u naše društvo i da dobiju šansu da postignu uspeh”, rekla je Ivana i dodala da je sigurna da postoji mnogo stvari koje i ona može da nauči od njih.


“Već sam saznala dosta o kulturama iz kojih oni dolaze. S obzirom da Sharanjit zanima nega lepote, otkrila mi je i neke trikove kako da na prirodan način negujem svoju kosu”, otkrila nam je Ivana i kroz šalu dodala da bi rado bila model na kojem Sharanjit može da vežba frizerske veštine. Pa, ko zna, možda jednog dana bude i klijentkinja u njenom salonu lepote u Beogradu… 


REFUGEE BUDDY program osmišljen je da kroz volonterski pristup ojača socijalnu koheziju na lokalnom nivou. Prijatelji izbeglica su članovi srpskog društva koji su motivisani da pruže neformalnu podršku izbeglicama u zajednici kroz druženje, razgovor, pomoć, profesionalni razvoj, upoznavanje izbeglica sa društvenim aktivnostima i lokalnim društvenim mrežama. 


REFUGEE BUDDY program uspostavljen je u okviru projekta “Unapređenje inkluzije i integracije izbeglica u Srbiji” koji realizuje IDEAS, u saradnji sa Vladom Švajcarske.