“Moj najdublji motiv da se pridružim REFUGEE BUDDY programu bio je što znam koliko čovek može usamljeno da se oseća kada se nađe u novoj i nepoznatoj sredini. Moj ceo život je bio nomadski. Najpre zbog prirode posla mojih roditelja koji vode luna park, a potom i zbog prirode mog glumačkog posla“, rekao je Aleksandar Meda Jovanović, naš uspešni mladi glumac koji se odazvao pozivu Centra za istraživanje i razvoj društva IDEAS da pomogne tražiocu azila iz Burundija da se što lakše integriše u srpsko društvo.

 

Meda priznaje da je imao malu tremu pre upoznavanja sa novim poznanikom jer nije želeo da bude previše zvaničan, ali ni previše opušten pa da pretera u srdačnosti.

 

“Mislim da mi je tu pomogla moja socijalna inteligencija prethodnih godina izgrađena po vašarima”, našalio se i dodao da mu se kod novog prijatelja najviše dopalo to što, uprkos teškom izbegličkom životu u kampu, nije izgubio entuzijazam i životnu radost i što se ne plaši novih izazova.

 

„Odmah sam primetio da Heroique voli umetnost, ples i ima osećaj za scenu. To je strava i već znam ljude na koje mogu da ga uputim kako bi razvijao svoj talent, ali i na neke kasting agencije. Znate, ja funkcionišem po principu “go with the flow“. Tako i živim i radim. Nemamo ništa zacrtano na koji način ćemo se družiti, ali je sigurno da ću mu se uvek naći za sve što je u mojoj moći“, rekao je Meda.

 

REFUGEE BUDDY program osmišljen je da kroz volonterski pristup ojača socijalnu koheziju na lokalnom nivou. Prijatelji izbeglica su članovi srpskog društva koji su motivisani da pruže neformalnu podršku izbeglicama u zajednici kroz druženje, razgovor, pomoć, profesionalni razvoj, upoznavanje izbeglica sa društvenim aktivnostima i lokalnim društvenim mrežama. 

 

REFUGEE BUDDY program uspostavljen je u okviru projekta “Unapređenje inkluzije i integracije izbeglica u Srbiji” koji realizuje IDEAS, u saradnji sa Vladom Švajcarske.