Čak trećina nezaposlenih u Srbiji, od kojih najveći procenat čine ljudi iz ranjivih društvenih grupa, koristi novčanu socijalnu pomoć. Uprkos tome što Zakon o socijalnoj zaštiti definiše odgovornost sistema socijalne zaštite za obezbeđivanje podrške ovim ljudima za samostalni i produktivni život, oni se najčešće suočavaju sa dugotrajnom nezaposlenošću i nemogućnošću da se samostalno radno aktiviraju.

 

Otežavajuću okolnost postavilo je i ukidanje Uredbe o merama socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći, a s pojavom ove pravne praznine otežana je i primena mera socijalne uključenosti koju sprovode centri za socijalni rad. S druge strane, centri za socijalni rad se suočavaju sa brojnim izazovima u ovoj oblasti, pre svega u kontekstu nadležnosti, kapaciteta i kompetencija.

 

Kako bi se unapredila efikasnost rada sistema socijalne zaštite, a samim tim i obezbedila efikasna primena mera socijalne uključenosti radno sposobnih korisnika i korisnica novčane socijalne pomoći u tržište rada, Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS realizuje projekat „PUTEVI DO POSLA: Unapređenje socijalne inkluzije u kontekstu rada i zapošljavanja“.

 

U okviru projekta održane su i treće konsultacije kojima su prisustvovali iskusni stručnjaci i stučnjakinje iz sektora socijalne zaštite, uključujući predstavnike i predstavnice centara za socijalni rad iz Kruševca, Trstenika, Pirota, Sokobanje, Negotina, Kikinde, Požarevca, Užica, Majdanpeka, Kosjerića, Smedereva i Bogatića.

 

Pored diskusije o najefikasnijim načinima za jačanje kapaciteta centara za socijalni rad, u fokusu rada bilo je razvijanje personalizovanog pristupa u radu sa korisnicima novčane socijalne pomoći u kontekstu mera socijalne uključenosti.

 

Projekat „PUTEVI DO POSLA: Unapređenje socijalne inkluzije u kontekstu rada i zapošljavanja“ realizuje Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS u okviru programa “PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.

 

Za informacije o programu posetite Internet stranicu www.pro.org.rs

Za više informacija o podršci Vlade Švajcarske Srbiji, posetite https://www.eda.admin.ch/countries/serbia/sr/home.html.