”Organizacije civilnog društva Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS i Gej lezbejski info centar sproveli su istraživanje putem društvenih mreža u toku meseca maja i juna 2020. godine i saopštili da je 58 odsto LGBT+ osoba srednjoškolskog uzrasta pretrpelo neki oblik nasilja, 50 odsto je pretrpelo psihološko nasilje, 8 odsto fizičko nasilje, dok je 3 odsto bilo izloženo seksualnom nasilju”, ističe se u izveštaju koji je krajem marta objavio američki Stejt department.

U delu izveštaja koji se odnosi na Srbiju, naglašava se da se, prema pomenutom istraživanju, nasilje najčešće događalo u školi, gde je 71 odsto LGBT+ učenika čulo kako nastavnici ponižavaju LGBT+ osobe zbog njihovog seksualnog i rodnog identiteta.

Iako zakoni u Srbiji zabranjuju diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, oni se ne sprovode efikasno, a LGBT+ osobe su i dalje izložene diskriminaciji, mržnji, nasilju i govoru mržnje, navodi se u izveštaju. Takođe, u istom dokumentu, ističe se primetan nedostatak napretka u uspostavljanju dijaloga, ali i edukacije najšire populacije o LGBT+ pitanjima. Kao posebno ugrožena grupa, izdvajaju se mladi kojima je pandemija Covid-19 donela ozbiljne poteškoće i opasnosti koje im prete čak i u porodičnom okruženju koja ne prihvataju njihov identitet.