Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i ambasadom Velike Britanije u Beogradu, od 9. do 11. februara organizuje trodnevnu konferenciju GAME CHANGERS CONFERENCE (#GCC) – IN PURSUIT OF BALANCE. Konferencija predstavlja jedinstvenu platformu za dijalog o socijalnoj i ekonomskoj pravdi koja će na jednom mestu okupiti predstavnike i predstavnice institucija, kompanija, međunarodnih organizacija, kao i civilnog sektora iz Srbije i regiona.

 

U globalnoj trci za ekonomskom stabilizacijom usled pandemije, ponovo najteže breme nose ranjive društvene grupe poput žena, osoba sa invaliditetom, Roma, izbeglica i pripadnika i pripadnica LGBTI+ zajednice. Na stare nesigurnosti nadovezale su se nove neizvesnosti koje ugrožavaju stabilnost, društvenu koheziju i ljudska prava, pre svega ona u oblasti rada i zapošljavanja. IDEAS je u 2020. pokrenuo istraživanje u kome je učestvovalo više od 60 kompanija koje posluju u Srbiji. Rezultati su pokazali da lideri na tržištu imaju na raspolaganju sve mehanizme za suzbijanje diskriminacije u svojim radnim sredinama. Međutim, ovi društveni akteri imaju i značajan širi uticaj na smanjenje socijalnih i društvenih nejednakosti i diskriminacije unutar porodica zaposlenih, u lokalnim zajednicama, ali i u društvu u celini.

 

Konferencija #GCC ima za cilj da pruži okvir za dijalog između relevantnih političkih aktera, privrednih lidera, kreatora politika, aktivista civilnog društva i predstavnika međunarodne zajednice kroz trodnevni intenzivni dijalog o budućnosti socijalne i ekonomske pravde. S obzirom da živimo u izazovnim vremenima, veoma je značajno da svi učestvujemo u kreiranju društvene stvarnosti koja će biti po meri svih građana i građanki. Učesnici i učesnice konferencije imaće priliku da predlože delotvorna i transformativna rešenja za goruće probleme i doprinesu stvaranju solidarnijeg i ravnopravnijeg društva.

 

Na konferenciji će govoriti više od 40 panelista i panelistkinja među kojima su ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji Francesca Bonelli, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Sian MacLeod, specijalni izaslanik premijera Velike Britanije za prava LGBT+ zajednice Rt Hon Lord Herbert of South Downs i drugi.