Kao ključna zemlja na balkanskoj ruti, Srbija se od početka izbegličke krize suočava sa značajnim prilivom izbeglica i tražilaca azila, među kojima su i žrtve rodno zasnovanog nasilja. Rodno zasnovano nasilje predstavlja ozbiljan rizik za mnoge izbeglice i tražioce azila, koji ugrožava njihovu dobrobit, zdravlje i život. Ipak, postojeći sistemi podrške često ne uspevaju da adekvatno identifikuju i odgovore na potrebe ovih osoba. Još je ređe da se njihov glas čuje u procesima razvoja politika.

Istraživanje koje je sproveo Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS uz podršku Ambasade SAD u Srbiji, pruža uvid u stvarna iskustva žrtava rodno zasnovanog nasilja među izbeglicama i tražiocima azila u Srbiji. Cilj istraživanja je da identifikuje ključne izazove i predloži konkretna rešenja za unapređenje podrške ovoj grupi, sa posebnim naglaskom na sistem prihvata.

Rezultati istraživanja ukazuju na niz izazova u identifikaciji osoba sa iskustvom rodno zasnovanog nasilja, pružanju informacija o dostupnoj podršci i uslugama, obezbeđivanju adekvatnog smeštaja i njihovom pristupu zdravstvenoj zaštiti. Iako je uzorak istraživanja ograničen i obuhvata pre svega osobe koje su iskustvo rodno zasnovanog nasilja doživele u zemlji porekla, ovo istraživanje predstavlja značajan doprinos razumevanju izazova sa kojima se ove osobe suočavaju. Takođe, istraživanje nudi niz strateških preporuka za unapređenje sistema, uključujući razvoj i primenu sveobuhvatne procena potreba, uspostavljanje odvojenih objekata koji prioritizuju bezbednost i privatnost, i poboljšanje pristupa zdravstvenim uslugama. 

Pozivamo vas da preuzmete i pročitate celo istraživanje kako biste se detaljnije upoznali sa nalazima istraživanja i preporukama za unapređenje sistema podrške žrtvama rodno zasnovanog nasilja među tražiocima azila i izbeglicama u Srbiji. Istraživanje je pisano na engleskom jezikom, a sažetak je dostupan i na srpskom.

Istraživanje možete preuzeti OVDE.