”Kad god Ljiljana uđe u našu firmu, njen osmeh ispuni ceo prostor. Vidi se koliko voli svoj posao i sa koliko elana radi”, započinje priču Marija Ignjatović, direktorka kompanije Novitas Consult o ženi sa invaliditetom koja je zaposlena u ovom preduzeću.

Ljiljana je, nakon završene poljoprivredne škole u Šapcu, počela da traži posao. Međutim, zbog invaliditeta sa kojim živi, potraga nije bila ni malo laka. Ali, bila je uporna. Već tri godine radi u Novitas Consult-u, podigla je stambeni kredit i živi samostalno.

U ovoj šabačkoj firmi koja je registrovana kao preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom rade 22 osobe od kojih je 18 sa nekim vidom invaliditeta.

”Radna mesta su prilagođena potrebama naših zaposlenih, a sve prostorije su pristupačne iako u ovom trenutku među zaposlenima nemamo korisnika kolica. Naši zaposleni uglavnom imaju neke fizičke teškoće kao što su oštećenje kuka, cerebralna paraliza, mišićna distrofija ili su korisnici psihijatrijskih usluga. Imamo i jednog kolegu koji je svom sinu donirao bubreg”, objašnjava Marija.

A, kako je mlada Šapčanka došla na ideju da osnuje preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom?

”Moji roditelji su se 20 godina bavili trgovinom, imali su više od 30 maloprodajnih objekata u kojima je radilo oko 300 zaposlenih. Kada je stupio na snagu Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, došli smo na ideju da bi osnivanje ovakvog preduzeća bilo društveno korisno i nadasve efikano u našem maloprodajnom lancu. Bila nam je značajna i inicijativa iz ”Udruženja poslovnih žena Srbije” i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja”, kaže Marija.

Do tada, preduzeće Novitas Consult plaćalo je poreske ”penale” svakog meseca za pet ili šest radnih mesta na kojima je trebalo da budu uposlene osobe sa invaliditetom.

”Krenuli smo sa zapošljavanjem pet osoba sa invaliditetom na neodređeno vreme, od kojih je za jedno radno mesto bilo neophodno prilagoditi uslove rada i radno mesto. Uposlili smo i tri stručna saradnika: za motivaciju, za integraciju i nastavnika praktične nastave. Krenuli smo sa prvim programom obuke za selekciju i pakovanje voća i povrća i prehrambenih proizvoda”, priča Marija o počecima i naglašava da Novitas Consult danas ima i savremene mašine koje zaposlenima olakšavaju posao i utiču na bolju produktivnost.

Prema Marijinim rečima, njihovo preduzeće je jednostavno organizovano, a iako je ona direktorka i zakonska zastupnica, odluke donose zajednički, za ”okruglim stolom”. Za tim stolom sede ona i nekoliko saradnika među kojima ima i zaposlenih sa invaliditetom, kao što je knjigovođa, radni poslovođa i komercijalista. Podrška saradnika za motivaciju i integraciju se pokazala neophodnom. Zaposleni se osećaju sigurno jer imaju stalnu podršku u rešavanju različitih izazovnih životnih situacija.

”Uvek se trudimo da jačamo ne samo poslovne veštine zaposlenih, već i da doprinosimo razvijanju i njihovih socijalnih veština. A kako izgleda naš radni dan – moji saradnici i ja planiramo posao za tekuću nedelju: šta treba da se uradi, kako nam izgleda plan proizvodnje, razvoza, logistike, nabavke i ostalo. Ostali zaposleni imaju svoje definisane radne naloge i rade u skladu sa tim. Kao i u svakoj firmi. Dodatno, naša saradnica koja je klinička psihološkinja dolazi dva puta nedeljno i ona se najviše bavi zaposlenima, njihovim eventualnim problemima na poslu ili kod kuće”, kaže Marija.

A kakva je atmosfera na poslu, možda najbolje govori činjenica da je u svakoj prostoriji različita muzika.

”Nezahvalno je da kao direktorka pričam o tome, ali vidim da su svi zaposleni opušteni, ponekad se različite vrste muzike prepliću kroz proizvodne pogone. Ljudi se i druže uz posao. Tempo rada kod nas nije normiran, ali svako zna šta treba da urad ii radi u skladu sa svojim mogućnostima. Primećujem da se zaposleni ponekad takmiče po smenama, ali to je uvek njihova odluka, ukoliko žele i mogu da urade više. Značajno mi je što je atmosfera porodična i što je energija dobra”, kaže Marija i dodaje da se kod njih i na poslu uvek obeležavaju rođendani, krsne slave i drugi praznici.

”Gledamo da dva puta godišnje organizujemo jednodnevne ili vikend izlete, pa smo tako bili u Sarajevu, Višegradu, na Zlataru, Zlatiboru, Banji Koviljači… Imali smo ženice koje nikada nisu izašle iz Šapca i uvek mi kažu da ih ”pišemo” za svaki izlet. Družimo se i upoznajemo jedni druge, ali i neka lepa i interesantna mesta. Deo troškova snosi firma, neko napravi kolače, neko roštilj… Kao porodica smo”, navodi Marija i dodaje da sa posebnom pažnjom ”uvode” novog zaposlenog u kolektiv kako bi svi bili što bolje i što brže prihvaćeni.

Marija se raduje svakom uspehu zaposlenih u Novitas Consult-u, i na radnom mestu, ali i u privatnom životu, te naglašava da se osobama sa invaliditetom ne menja samo finansijska situacija, nego i status u porodici i okruženju:

”Žena koja se pre dva meseca zaposlila kod nas je presrećna i kaže da joj nije toliko bitan novac koji zarađuje, koliko je važno da radi i privređuje. I nama kao poslodavcima, ali i našim zaposlenima su poštovanje, poverenje i pouzdanost najvažniji. A onda se lako dogovorimo i za platu i  ostale uslove”, tvrdi direktorka Novitas Consult-a.

Marija upozorava da se, uprkos zakonima i različitim kampanjama u javnom prostoru, osobe sa invaliditetom gotovo svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom na raznim mestima. Navodi slučaj Ljiljane žene sa invaliditetom koja, uprkos radnom odnosu i kompletnoj dokumentaciji, nije mogla da podigne stambeni kredit u jednoj banci. Nakon što im se obratila za pomoć, zajedničkim snagama su pronašli drugu banku koja nije postupala diskriminatorno.

Ljiljana danas koristi svaku priliku da poruči osobama sa invaliditetom koliko je važno da se zaposle i bore za dostojanstven život:

”Budite uporni. Prikupite što je moguće više informacija sa Nacionalne službe za zapošljavanje i posećujte preduzeća. Budite proaktivni i kreirajte šanse. Nemojte samo da čitate online konkurse. Poslodavci treba da imaju strpljenja, vremena i, iznad svega, poverenja”, kaže Ljiljana.

Novitas Consult konstantno posluje sa pozitivnim rezultatima prema finansijskim izveštajima, ali ono što je preduzeću Novitas Consult jednako važno je da doprinosi suzbijanju diskriminacije i podizanju svesti  o važnosti uključivanja osoba sa invaliditetom na tržište rada.

”Mi želimo da naši zaposleni steknu nove veštine i nova znanja. Želimo da budu što samostalniji i imaju priliku da rade, da se druže, da grade svoj dom. Vodimo se i solidarnošću i osećajem empatije, ali moram da naglasim da je svaki naš zaposleni veliki profesionalac u svom poslu”, zaključila je Marija uz reči da će Novitas Consult i dalje nastaviti da daje svoj doprinos da osobe sa invaliditetom imaju dostojanstven život i budu važni članovi svojih porodica i cele zajednice.

Novitas Consult i svi njeni zaposleni vrednosti koje neguju u svom preduzeću šire i na zajednicu. Tako svoje veliko srce i humanost pokazuju i kroz mesečne donacije u voću i povrću upućenih organizaciji Humano srce Šapca. Takođe, sakupljaju plastične čepove za akciju ”Čep za hendikep” i koliko mogu pomažu organizaciji svoje koleginice koja ima dete sa smetnjama u razvoju. Na listi organizacija koje su pomagali su i Srbi za Srbe, Dečja radost i druge.

Kada u vašem marketu naiđete na proizvode robne marke ”Fer proizvod”, znajte da kupovinom upravo ovih proizvoda pokazujete svoju društvenu odgovornost i podržavate osobe sa invaliditetom da se zaposle, budu ravnopravni i aktivni članovi naše zajednice.

Reportaža je deo projekta “Unapređenje informisanosti i pristupa pravima osoba sa invaliditetom kroz upotrebu IKT” koji realizuje Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na nivou cele Srbije. Našu kampanju MOJA PRAVA MOJE SVE zapratite i na društvenim mrežama Instagram @_moje.sve i Facebook @prati.moje.sve